Radion har använts sedan många år tillbaka i tiden och har varit ett sätt för människor att umgås, lyssna på musik och få information från omvärlden. Förr var radion betydligt mer betydelsefull än vad den är idag. Familjen samlades kring radion för att lyssna på de olika program som fanns och för att spendera tid tillsammans. Idag är radion kanske något som man sätter på i bilen som bakgrundsljud eller för att få information om eventuella stopp i trafiken, men vad är egentligen en radio och hur ser dess historia ut?
Vad är en radio?
Hör man ordet radio idag är de allra flesta medvetna om att det är en typ av sändning som man kan använda sig av för att ställa in olika kanaler. Man kan lyssna på program, få information och lyssna på musik – precis som förr. Det är således en överföring av signaler som är helt trådlös och där man istället använder sig av elektromagnetiska vågar. Dessa kan även kallas för radiovågor och frekvenserna är mycket låga. Det går inte att se dem med blotta ögat och man använder sig av en sändare för att sprida signalerna som därefter fångas upp av den som använder radion, alltså mottagaren till apparaten. Du behöver inte ha tillgång till internet för att kunna använda dig av en radio, om du inte lyssnar på telefonen det vill säga. Är du ändå i behov av en bra internetuppkoppling, IP-telefoni eller annan trådlös kommunikation kan du spana in de kommunikationslösningar som tpo.se erbjuder.
Radions historia – tveksammare än man kan tro
Vi är fullt medvetna om vem som uppfann dynamit och elektricitet, men hur är det egentligen med radion? Här är man inte lika fullt medveten om vem det egentligen var som uppfann den. Det man däremot har koll på är att det skedde någon gång under den sista delen av 1800-talet. Många tror att det var Guglielmo Marconi som ensam låg bakom uppkomsten. Guglielmo Marconi var en italiensk vetenskapsman, men även Nikolas Tesla har blivit omtalad i sammanhanget.
I dag är det Nikolas Tesla som har fått titeln som radions absolut första uppfinnare och orsaken till detta är för att han lagt ner mycket tid för att ta patent på uppfinningen. Det är dock något som även Marconi gjorde och det skulle komma att krävas att Marconi avled innan Tesla faktiskt “vann”. Det var dock inte döden i sig som gjorde att Nikolas Tesla var den som vann det omtalade kriget om patent på radion. Efter hans död skulle det visa sig att han hade stulit ett flertal patent under sin livstid – patent som stulits från just Nikolas Tesla.
Idag ser användandet av radion mycket annorlunda ut, men fortfarande är det en av de tre största kommunikationskanalerna som vi har. Här kan företag marknadsföra sig, trafikbolag informera om olyckor eller stopp, artister spela musik och programledare diskutera alla möjliga ämnen.