Radio och poddar

Sedan radion först introducerades i Sverige under det tidiga 1900-talet har det varit populärt att lyssna på olika typer av program. Förr i tiden handlade det främst om nyheter och inte speciellt mycket nöje. Men de senaste åren har programmens format skiftat mer till nöje. Numera är det nämligen mer populärt att lyssna på kändisar och deras åsikter än de faktiska nyheterna. Därför kommer denna artikel kolla närmre på hur radio har förändrats de senaste åren.

Friheten att lyssna på vad som helst när som helst

Den allra största skillnaden i jämförelse till förr i tiden är att det numera går att lyssna på vad som helst när som helst. Genom att alla har en mobiltelefon finns det nästan inga begränsningar för vad som kan lyssnas på, utan det går att lyssna på vad som helst genom internet. En del väljer att lyssna på saker på Youtube, men det finns också flera användbara appar där det går att lyssna på radio och poddar. Ett program som är populärt att lyssna på är bland annat Skäringer och Mannheimer som driver sin egen podd. För den som är intresserad av att lyssna på poddar inom sport går det också utmärkt, det finns nämligen nästan inga begränsningar. Den enda begränsningen skulle vara att en del program inte går att lyssna på i utlandet. Exempelvis går det inte att lyssna på SVT:s poddar utanför Sverige i en del fall.

Vad hände med den klassiska radion?

I regel är det nästan bara äldre människor som fortfarande har en klassisk radio på hyllan där hemma. Anledningen till detta är att äldre oftast har svårare att ta till sig ny teknik, mycket på grund av att utvecklingen har gått väldigt fort. Dock finns det en del ungdomar som intresserar sig i radioapparater, då det finns en del samlingsobjekt ute på marknaden. Men i regel är det nästan inga ungdomar som har en radio där hemma för funktionalitetens skull, utan ungdomar lyssnar i regel på saker själva via mobiltelefonen med hörlurar. På så sätt har det gemensamma lyssnandet försvunnit till viss del, då många familjer brukade lyssna på radion tillsammans under frukostar och middagar. Därför kan det vara värt att överväga radion, då den kan vara mysig att ha på i bakgrunden.