Utvecklingen av radiolyssnandet

Inom medieområdet går tekniken likt i andra områden med raketfart. Det som var modernt nu kan snart vara helt uråldrigt. Utvecklingen de senaste decenniet har förändrat mycket i radiovärlden. Radioutbudet förändras kraftigt men också sättet att konsumera radio har också förändrats radikalt. Även om det ungefär är lika många som lyssnar på radio det senaste åren har sättet att lyssna ändrats. Att lyssna på radio via en dator är vanligare än att lyssna på radio genom en vanlig traditionell radioapparat. Om du vill lyssna på radio via en dator ska du skaffa en bra och smidig dator. En macbook pro 16 är en bra dator på många sätt. Denna dator har bland annat en touch bar som du kan använda för att kontrollera vad du lyssnar på. Du kan själv välja hur du ska lyssna på radio via datorn. Det finns olika streamingtjänster men du kan lyssna på flera radiokanaler direkt i webbläsaren.

Radiolyssnandet ändras när medierna utvecklas

När medierna ändrar karaktär och distributionsform ändras användandet. Nu kan du lyssna på radio med en klassisk radio, telefon och dator. Eftersom tekniken har utvecklats har också själva sättet att lyssna på radio blivit annorlunda. Nu går det exempelvis lyssna på specifika radioprogram eller sändningar i efterhand. Du behöver inte längre lyssna i real tid för att kunna ta del av radioinnehåll. Du kan helt enkelt forma och organisera lyssnandet som du önskar. Att radiolyssnandet fortsätter att hålla sig på en relativt stabil nivå kan vara just för att det går att styra lyssnandet helt själv utifrån intresse och smak.

Äldre lyssnar på traditionell radio

De äldre i dagens samhälle lyssnar mer på radio än vad yngre gör och det är också den gruppen av människor som har en traditionell radioapparat. Äldre lyssnar även mer på Sveriges Radio medan den yngre generationen mer lyssnar på kommersiella radiokanaler. Yngre människor lyssnar också mer på radio via ondemand-radio och poddcast än vad äldre gör. Att lyssna på radio i bilen via en klassik bilradio är fortfarande väldigt vanligt. Förmodligen kommer lyssningen av tablåbelagd radio att minska det kommande åren.