Radio

Ett av de äldre medierna som än i dag är mycket populära är radion. I dag kan vi ladda ner olika appar genom vilka vi kan lyssna på olika radiostationer och program. Därutöver kan vi i dag också lyssna på många radioprogram i format som podcast. Här är en kort sammanfattning av några mycket populära radioprogram som man kan lyssna på via radio, mobil eller appar.

P3 Dokumentär

P3 Dokumentär har blivit ett format som många ofta känner igen. Den dramaturgiska modellen för formatet är välkänt och har fungerat mycket bra. Programmet sänds via P3 och Sveriges Radio. Formatet består oftast av en svensk händelse eller en internationell sådan, och programmet håller på i cirka en timme. Det kan handla om allt från hur ett företag som Placera Personal har blivit framgångsrikt, till varför Kreugerkrisen skedde.

Det är olika journalister och producenter som håller i de olika programmen. Formatet är intresseväckande och dramatiskt och har blivit så populärt att programmet gett nytt liv åt dokumentärformatet. Till skillnad från programmet P1 Dokumentär som sänds på grannkanalen P1, så är P3 Dokumentär ofta lite mer lättillgängligt. P1 Dokumentär sänder även ibland dokumentärer som är så långa att de måste delas upp i flera olika avsnitt.

Godmorgon, världen!

Programmet med namnet Godmorgon, världen! sänds varje söndag morgon och förmiddag. I programmet genomgås den gångna veckans händelser och utvecklingar inom till exempel ekonomi och samhälle. Programmet är därmed ett så kallat veckomagasin som tittar utåt internationellt såväl mot det nationella Sverige. Detta sker i form av reportage, analyser, krönikor och inslag som diskuterar vad som har hänt under veckan. Därutöver tar programmet även upp politiska händelser i form av satir. Denna satir sker från gruppen som kallas Public Service.

Programmet startades av Ove Joanson, som var förra Sveriges Radios VD. Som bakgrund var bland annat det kanadensiska programmet Sunday Morning. Det allra första programmet sändes i september 1986. Samma år skapades även musiksignaturer, som i dag är en riktig klassiker, av Bertil Goldberg.

Sommar och Vinter i P1

Programmet Sommar och Vinter i P1 är ett mycket populärt och folkkärt program. Under cirka en och en halv timme talar en person om sin upplevelser, historier eller annat som roar och berör. Därutöver spelar denna person sin musik. Under sommaren 2019 talar till exempel skådespelaren Adam Pålsson om gångna vänskaper och om hur polisen nästintill anhöll honom under en inspelning av en tv-serie. Även skådespelaren Sissela Kyle talar om sina upplevelser, såväl som Fares Fares och Maria Borelius. Ett datum har även Sveriges Radios lyssnare möjligheten att välja en så kallad Lyssnarnas Sommar. Så har det varit sedan 2007.

Det var Tage Danielsson som fick idén till att skapa ett sådant här program redan 1959. I början av varje sommar presenteras de kommande 58 värdar som ska stå för varsitt avsnitt av Sommar och Vinter i P1.