Howard Stern – Kungen över all media

Howard Stern är en amerikansk radioprofil som enkelt kan beskrivas som en så kallad “shock jock”. Det är ett begrepp på programledare som ofta använder råa skämt och grovt språk i syfte att chocka och väcka anstöt. Howard Stern var framför allt en pionjär i att använda sina medarbetare i radioprogrammet för att skapa en slags dokusåpa innan begreppet ens fanns. Konflikter, alltifrån problem med frun till löneförhandlingar med radiostationen, pratades det öppet om i The Howard Stern Show och har så gjorts under hans nästan 40 år i branschen.

Howard TV

Howard Stern Show var ett av de första radioprogrammen som började strömma videosändningar online. Ingen hade trott att det kunde vara intressant att titta på radioprogram men Howard Stern bevisade motsatsen. Hans excentriska beteende tillsammans med en fantastisk förmåga att väcka känslor i de mest reserverade personerna, gjorde Howard TV till ett succérecept.

Hans personliga chaufför och säkerhetsvakt Ronnie Mund, i radioprogrammet kallad Ronnie the Limodriver, blev överraskande en av programmets mest omtyckta personligheter med sin hårda New York-dialekt och extremt lättretliga temperament. Många av de klassiska händelserna bland fansen handlar om Ronnie the Limodriver. Trots att han är säkerhetsvakt beskrivs han ofta som den mest labila personen bland medarbetarna.

Howard Stern är också känd för att anställa sina fans i tävlingsmoment. När en av hans skämtförfattare slutar, brukar han anordna tävlingar i stil med “Win Jon’s job!” där lyssnarna får skicka in ansökningar, kanske vara med i ett radioprogram eller två. Sal the Stockbroker är en karaktär som Howard anställde på detta sätt. Snabbt visade det sig att Sal tyckte om Howard lite för mycket och andra klassiska händelser från showen anspelar på att Howard anställde sin egen stalker när han anställde Sal. Hade showen baserats i Sverige kunde ha använt sig av bemanningsföretag i Stockholm för ett säkrare kort. Men då hade vi aldrig fått uppleva galenskapen som Sal frambringade programmet. Både Sal och Ronnie är fortfarande del av showen efter flera år.

Sammanfattningsvis är Howard Stern en mästare på att skapa interna draman. Ibland är det uppenbart att han provocerar fram det, men det ligger ändå ett uns av sanning bakom alla konflikter, vilket gör att programmet alltid känns fräscht och äkta.

America’s Got Talent

Det som kanske framkallat mest uppmärksamhet i Howard Sterns karriär var när han i slutet av 2011 berättade att han ska vara med som en av domarna i America’s Got Talent. Eftersom han var känd som en provokatör som ständigt intervjuade blivande presidenter, hemlösa, porrstjärnor, kriminella och prostituerade sågs han inte direkt som idealvalet för ett barnvänligt program. Howard Stern började dock i detta skede närma sig 60 år och hade naturligt blivit mer tam i sin framtoning. Han blev omtyckt i programmet och fortsatte som domare i totalt fyra säsonger. Idag fortsätter han med sitt radioprogram, men ryktet säger att när kontraktet med radiostationen går ut om några år kommer det vara slutet.

Oavsett vad man tycker om Howard Sterns radioprogram råder det inget tvivel om att han format och förändrat radiokulturen i USA.