Tips om du tänkt starta en radiokanal eller podcast

Radiokanaler är något som en gång i tiden krävde stora resurser att komma igång med. Detta var dock innan internets framfart. Det som skiljer sig idag är dock att du inte alls behöver så stora resurser för att komma igång, då det finns företag som hjälper dig med de olika faserna. Vill du starta igång din egna radiokanal eller podcast? Läs då vidare för att få lite tips på hur du kommer igång.

Tema och inriktning

Först måste du komma på vad du vill att din kanal ska handla om. Detta kan vara allt från en viss musikstil till att intervjua intressanta personer. Det viktigaste är att du hittar ett tema som du gillar och är väldigt påläst om, så att du enkelt kan fånga intresset på en viss målgrupp.

Studio och kontorslokaler

Nu kanske du tänker på hur du ska ha råd med att hyra en inspelningslokal och en plats som du kan använda som kontor? Mitt tips till dig är att använda någon form coworking-lokal. Detta är lokaler du får använda i utbyte mot en avgift och du får därmed tillgång till kontorslokaler som du delar med andra kunder. Befinner du dig i Stockholm, då kan du använda dig av https://helio.se/ som har kontorslokaler utspridda på flera attraktiva platser i staden. En grym fördel med Helio är att de även har lokaler som är till för att spela in radio och podcast. Vill du övergå till video så finns det även rum du kan hyra för detta, som har en snygg design och perfekta för din egna talkshow. Ett smidigt alternativ för dig som håller på att starta med en lägre budget.

Plattform

Nästa steg du bör ta är att välja vilken plattform du ska använda dig av. Det finns ett stort antal tjänster som erbjuder privatpersoner att starta upp en radiokanal eller podcast i form av en plattform du kan lägga upp allt på. Hitta den som passar dig och det temat du har på din kanal så att det även är rätt målgrupp som använder sig av denna plattform.

Research och träning

Om du har som intresse att starta upp ditt egna program då har du förmodligen redan lite erfarenhet av att lyssna på radio eller podcast. Ett tips är att utveckla dina kunskaper på det ämnet din kanal handlar om eller ta reda på mer om den genren du har nischat in dig på. Om du lär dig mer om ämnet än dina lyssnare kommer du att fånga personernas intresse och de kommer automatiskt att lyssna på dig om de kan lära sig något av det du har att säga. Lyssna på podcast och anteckna vad programledarna gör för att hålla konversationer vid liv och aktivera gästen.