Sveriges Radio – SR

Tillhör du de stackarna som inte lyssnar på Sveriges Radios kanaler? Som inte har upptäckt den enorma lyssningsskatten som finns där för att du är mer intresserad av att höra samma låtar om och om igen på någon reklamradiostation? Då har du fantastiskt mycket intressant, tankeväckande och utmanande att upptäcka hos SR.

Sveriges Radio tillhör de svenska public service-företagen där även Sveriges Television och Utbildningsradion ingår. Public service betyder kort och gott “i allmänhetens tjänst”. Man brukar ofta framhålla att det var BBC, British Broadcasting Company, som började med, och först definierade, public service. I Europa är ofta public service-kanalerna finansierade av licens-avgifter, men det förekommer även delvis reklamfinansierade public service-företag. Här följer en liten presentation av Sveriges Radios kanaler.

Sveriges Radios program 1 – P1

Det här är verkligen radiostationen för den vetgirige. De har ett rikt utbud av vetenskapsprogram. Det finns program som tar upp filosofi, natur, tro, vetande, dagspolitik, omvärldsanalyser och historia. Det är på P1 du kan lyssna till de bästa debatterna och dokumentärerna. Vill du veta vad som sker i samhället och förstå din samtid måste du lyssna till P1. Annars gömmer du dig för förståelsen och har inte rätt att klaga på samhället och politikerna. Det finns även lättsammare program på P1. Det finns program om mode och matlagning. Stil i P1 tar upp allt inom mode och klädindustrin, de kan göra program om Hoodie med tryck eller fördjupa sig i någon designer. Gemensamt för alla program på P1 är att de alltid ger dig mycket vetande.

Sveriges Radios program 2 – P2

Det här är Sveriges Radios musikaliska flaggskepp. Ibland sägs det att det är kanalen för konstmusik, i motsats till populärmusiken som huserar på P3 och P4. Men den termen låter lite för tråkig och mossig. Här finns det mycket musik av alla sorter men fokus i programtablån ligger på kvalitetsmusik. Det handlar bl.a. om klassisk musik, jazz, folkmusik och världsmusik. Man får även musikdokumentärer av olika slag.

Sveriges Radios program 3 – P3

Den här kanalen kallar sig ibland för den unga kanalen, och den är mycket inriktad på musik till de yngre lyssnarna. Även deras s.k. humorprogram vänder sig till yngre vuxna. På kanalen finns dock även guldkorn som musikdokumentärer, live-konserter och Mats Nileskärs P3 Soul som han kört i 40 år. P3 har även de dokumentärer och historieprogram, men då uppblandat med musik, eftersom man inte tror att yngre lyssnare stannar kvar annars.

Sveriges Radios program 4 – P4

Det här är Sveriges Radios 25 lokala stationer från norr till söder som sänder mycket populärmusik, nyheter och sport. Sportradion sänder på P4 varje dag och under stora sporthändelser har de utökade sändningstider. Man kan ta del av fotboll, ishockey, speedway eller i stort sett vilka idrotter som helst. OS-sändningar är viktiga under de år då OS arrangeras. Några av de mest legendariska sportkommentatorerna Sverige har haft jobbade på P4. P4 sänder flera lättsamma program av typen café-magasin. De lokala sändningarna är varje vardag mellan 06.10-13.00 och 15.03-17.45.

Övriga kanaler i SR

Idag finns det även flera streamade kanaler hos SR. Där finns det bl.a. världsmusik och klassisk musik.