svensk radiohistoria

 

1925 – AB Radiotjänst

Den 1 januari 1925 startade sändningarna med några få futtiga timmar per kväll i AB Radiotjänst, Sven Jerring av radioprataren som blev en välkänd röst ute i etern. Han startade bland annat Barnens brevlåda som pågick ända fram till 1972.

Tre år senare, 1928, sände man ett skolradioprogram där man spelade grammofon i en timme och man bestämde sig för att göra en lyssnarundersökning där hela 150 000 personer deltog med svar. Året därpå fick vi den första svenska kvinnliga radioprataren och morgongymnastiken infördes.


1931

Under 30-talet hände mycket i radions programutbud. 1931 var året då både musik och teater introducerades i radion och konkurrerade om sändningstiden med nyhetssändningarna, som var så populära att man bestämde sig för att fördubbla inslagen tillsammans med väderleksrapporter. Två år senare sände man 8 timmar radio per dag. Fem år senare fick radion en egen dansorkester. 1937 startade man Dagens eko med fördjupade nyhetersprogram utifrån TT telegram. Året därpå blev det dags för kvinnorna att ta sig in på marknaden. Tidigare hade enbart männen fått äran att läsa nyheterna i radion, vilket nu utökades till att även kvinnor fick göra detta. Detta orsakade radiostorm då lyssnarna ansåg att det var förfärligt att kvinnor tilläts läsa nyheterna och samtidigt startade sändningar på kortvåg till svenskar runt om i världen.

Radions betydelse under krigen
1939 stod Andra världskriget för dörren och radion blev ett nyhetsmedium utav största vikt. Radion var ensam utgivare av viktiga nyheter och meddelanden. Människor flockades kring radioapparaten för att få information om hur läget stod till i världen. 1940 inför man helgmålsringning och fyra år senare så är det sista gången de välkända orden ”Stockholm – Motala” framförs i radio.

Kriget tar äntligen slut
Efter krigets slut bestämmer Radiotjänst sig för att frångå TT:s nyhetsmonopol och sänder själv från dagliga händelser från Europa. Det finns framtidstro och många nya program introduceras som har en helt annan inriktning än tidigare, som riktar sig mot familjen och fokuserar på att bringa underhållning till Sveriges hem. Lennart Hyland gjorde karriär som programledare i Fönsterrevyn, en nöjesserie som sändes i radio första gången 1947, och blev snabbt populär i hemmen. En annan programledare som var populär var Sigge Furst med programmet Frukostklubben som pågick under många år. Från betydande nyhetsförmedlare till nöjesförmedlare har radion haft en viktig roll i Sverige 1900-talet igenom.