Väldens kändaste radiopjäs

Världarnas krig heter världens förmodligen kändaste radiopjäs, som är skriven av George Orwell. Världarnas krig är från början en roman som handlar om hur meteoriter faller ned med ursprunget från Mars. Dessa meteoriter visar sig innehålla marsmänniskor och avsikterna är allt annat än fredliga. Boken arbetades om för att anpassas till radiopjäs med regi av George Orwell. Pjäsen sändes 1938 i amerikansk radio.

Skapade panik

I radiopjäsen som bygger på romanen Världarnas Krig, anfaller marsmänniskor jorden och de amerikanska myndigheterna deklarerar att slaget är förlorat. Pjäsen är uppbyggd kring ett radioprogram som avbryts för ett dramatiserat meddelande från amerikanska nyheter. Pjäsen var bara en av nära 80 radiopjäser som George Orwell regisserade, men blev den mest ihågkomna. Över en miljon amerikaner började inte lyssna på Världarnas krig förrän halvvägs in, och trodde därmed att det som utspelade sig var en verklig radiosändning och ett verkligt förlopp. Tusentals människor gömde sig, bunkrade mat och kontaktade polis och myndigheter. När paniken väl utbrutit gick det inte att stoppa den även om både George Orwell och Radionyheterna gick ut med förklaringen att det hela var ett inspelat drama. George Orwell fick, trots rädslan att bli bötfälld, istället ett lukrativt kontrakt med Hollywood. När radiopjäsen översatts till andra språk har även liknande panik utbrutit, bland annat i Sydamerika.

Född i Bengalen

George Orwell föddes 1903 i Bengalen, på den tiden en del av Brittiska Indien. I sin tidiga ungdom försökte han försörja sig som frilansskribent i Paris, en erfarenhet som han senare skrev i sin första bok “Nere för räkning i Paris och London”. Han arbetade även som lärare innan han helt börjad skriva böcker och regissera pjäser. George Orwell är mest känd för sina romaner:

1984

I romanen 1984, finns ett samhälle styrt av en kommunistisk diktatur i det fiktiva landet Oceanien. Det styrande partiet manipulerar med invånarna och ett välkänt uttryck i romanen “Storebror ser dig”. I boken får man följa hur karaktären Winston Smith, som är en tjänsteman i det styrande partiet, långsamt göra uppror mot storebror. Romanen publicerades 1949 och har röstats till en av de 100 största romanerna från 1900-talet. Många anser att Orwell genom sin bok siade om framtiden och det samhället vi idag lever i. Även om det nya informationssamhället väckt en hel del farhågor om det så kallade “övervakningssamhället” har det tvärtom i princip inneburit en större frihet att kunna hålla kontakten med nära och kära, och sköta alltifrån smidiga privatlån till tidsbokningar dygnet runt ifrån hemmet. Att snabbt kunna ha tillgång till en “reserv-kassa” och kunna jämföra olika långivare gör också vardagslivet lättare för nutidsmänniskan.

Djurfarmen

Djurfarmen är en satirisk berättelse från 1945, där Orwell bland annat driver med politisk korruption. Själva handlingen sker kring en bondgård där djuren efter ett tag bestämmer sig för att göra ett uppror och läsaren får följa gårdens uppgång och fall. Boken ansågs mycket politisk då den kom och förbjöds i bland annat Sovjetunionen, idag räknas den till en av världens klassiker.