Radion är en av modern tids bästa uppfinningar, den var banbrytande för nyheterna runt om i världen och den första apparat som gjorde det möjligt för långväga kommunikation som nådde många mottagare direkt. Tidigare hade nyheter och liknande haft en fördröjd effekt innan den nådde en större publik, men tack vare radions intåg blev detta historia. Med sin trådlösa räckvidd blev den snabbt ett medium som alla hem ville ha för att kunna hålla sig uppdaterad.
Hur fungerar en radio
I korthet finns en sändare i radion som sprider elektromagnetiska vågor i luften som små signaler. Signalerna förstärks via små reläsändare för att skapa en längre räckvidd. Under mitten av 1800-talet upptäcktes de elektromagnetiska vågorna och hur de kunde användas för att bygga något bra utifrån dem.
Tekniska museet
Vill man se radions historia i fast form finns den uppbyggd och pedagogiskt utförd på Tekniska museet i Stockholm. Här kan man läsa om Guglielmo Marconi som anses vara radions uppfinnare. 1895 fick han sitt första patent för trådlös telegrafi. Han hade ett stort intresse för elektricitet och fysik och mottog faktiskt Nobelpriset i fysik 1909. Han utförde även forskning på att kunna kunna förutspå åskväder genom radion, vilket han lyckades med ganska så bra. 1901 var han den första som sände en signal över atlanten, en sträcka på hela 3 500 kilometer.
Digital och analog radio
Som många säkert vet är det skillnad på en digital och en analog radio. I FM-radio sänds ett program på en speciell frekvens, men inte över hela landet. En radiokanal som går att nå över hela landet ligger på olika frekvens, beroende på var i landet du är. I en digitalradio har man flera kanaler på en och samma frekvens så att det ska kunna höras över hela landet.
Radion kommer alltid att behövas – eller?
Det finns många som är oroliga över radions roll i samhället i och med teknikens övriga utveckling, av undersökningar som gjorts visar att användningen konstant minskar bland ungdomar och användandet har överlåtits till den äldre generationen. Men det finns de som absolut hävdar att radion aldrig kommer att spela ut sin roll på grund av dess låga behov av både el och mobilnät. Detta är något som framtiden får utvisa.