Radio

Vem som egentligen skapade radion råder det delade meningar om men år 1864 förutsåg en man vid namn James Clerk Maxwell de elektriska vågornas existens och radions historia tar sin början där. År 1888 var det en annan man som förklarade hur dessa vågor kunde genereras och hans namn var Henrich Hertz.

Radions riktiga uppfinnare

Många menar att det istället är den italienske uppfinnaren och fysikern Guglielmo Marconi som uppfann radion. Det var i alla fall han som demonstrerade den första fungerande trådlösa telegrafen år 1896. Ytterligare en man vid namn Nikola Tesla ifrågasatte Marconis patent på radion och efter hans död stod det klart att det var Tesla som uppfann radion. Hur kunde det då bli såhär?

Jo, Marconi arbetade nämligen som lärling hos Tesla och utnyttjade Teslas arbete på detta område. Marconi hade rika föräldrar som kunde hjälpa honom att ta patent på sin uppfinning. Han var också den som förstod sig på radions möjligheter vilket gjorde att han såg sin chans. Radion var tänkt att användas som kommunikations hjälpmedel. Många var skeptiska till detta, de hade redan telegrafen där du kunde sända telegram till vem du ville och telefonen hade också börjat utvecklats under samma tid som radion. Det gjorde att folket inte ansåg att det inte fanns ett behov av fler kommunikations medel.

Radion under 1900-talet och idag

Radion började säljas ändå trots att många människor kände så och den blev faktiskt genast populär. Under större delen av 1900-talet var denna teknikpryl viktig. du kunde inte bara kommunicera med andra genom radion, du kunde också lyssna på radioprogram och nyheter på den. Televisionen skulle så småningom skapas och då den var dyr, hade inte många människor råd till den. Radion blev som en billigare tv-apparat. och runt mitten på 1900-talet fanns det en radio i varje hem i Sverige.

Under senare delen av 1900-talet och början av 2000-talet fick människorna nya prylar som de hellre använde. Det gjorde att radions popularitet minskade. Trots detta har radion aldrig slutat helt att tillverkas och du kan än idag hitta radios i affärer. De flesta kan ändå säljas online och om du själv vill starta ett företag som säljer nya eller begagnade radio apparater, kan du behöva lite hjälp. Då kan du leta bemanning för att få tag på extra personal som kan hjälpa dig i företaget. Att driva ett företag är inte lätt och det blir inte bättre av att vara ensam.

Om du ska ha ett företag som säljer radion så måste du dessutom hitta ett företag som tillverkar dem. När du väl har hittat all personal du behöver, är det bara att sätta igång. Försäljningen kan gå lite trögt i början men efter ett tag kommer detta att lösa sig.

Leave a Reply

mts_cool