Klassiska svenska radioprogram

Idag är det svårt att föreställa sig hur viktig radion var en gång i tiden. Jämfört med dagens medieutbud framstår radion närmast som en relik från stenåldern. Idag är det många som startar ett eget radioprogram, en podcast. Till det behövs ingen särskilt avancerad utrustning, men för den som vill satsa rejält finns alltid företagslån som Capcito. Annat var det alltså förr i tiden då radioprogrammen spelades in i en särskild studio. Vid en utsatt tid på dagen fick man knäppa på radioapparaten för att lyssna på sitt favoritprogram. Många program sändes endast en gång i veckan och någon möjlighet att spela in programmet för att kunna lyssna senare fanns inte. Det fanns bara en kanal, den vi idag kallar P1. Före tv:ns intåg 1956 var det radion som gällde, den fick tillhandahålla nyheter, musik, barnprogram, sportreferat och mycket mer. Här nedan presenteras en kort genomgång av några radioprogram som på ett eller annat sätt haft stor betydelse för svensk radio.

Barnens brevlåda

Barnens brevlåda var en riktig långkörare i radion. Programmet sändes första gången den 11 september 1925 och lades inte ner förrän 1972. Det unika är att programmet leddes av samma man under alla de 47 åren, nämligen Sven Jerring. Vid tiden för nedläggningen var Barnens brevlåda världens äldsta radioprogram. Farbror Sven bjöd in barn, som i studion fick berätta om olika saker de hade varit med om. De kunde även sjunga eller spela något instrument. Bland annat gjorde sångerskan och skådespelerskan Sickan Carlsson sin debut här. Farbror Sven läste också upp hälsningar i radion. Hela 1 785 avsnitt av Barnens brevlåda blev det totalt.

Dagens dikt

Dagens dikt hade premiär den 1 februari 1937 och sänds fortfarande varje dag i P1. Dagens dikt, som sänds efter programmet Tolvslaget klockan 12, har runt 100 000 lyssnare varje dag. Karin Boye och Erik Johan Stagnelius dikter är bland de mest populära, men också nyare poesi förekommer. Varje månad utses “månadens diktare”, som under en vecka läser sina egna dikter. Vid vissa högtider, som julafton och allhelgonadagen, läses alltid samma dikt. På julafton är det till exempel Hjalmar Gullbergs “Ett barn är fött”.

Tracks

Denna musiktopplista sändes i P3 mellan 8 september 1984 och 11 december 2010. Många ungdomar satt klistrade vid radion på lördagseftermiddagarna för att lyssna på de senaste hitlåtarna. Den första låt som hamnade etta var den tyska gruppen Alphavilles “Sounds like a melody”. På Tracklistan låg tjugo låtar, som spelades upp efter sin placering. Sist spelades låten som låg på första plats. Det förekom också “bubblare”, låtar som hade chans att ta sig in på nästa veckas topplista. Listan konstruerades genom att lyssnarna röstade på sina fem favoritlåtar. I början skedde röstningen via brev, sedan telefon och till slut internet. Mannen som ledde programmet under hela dess livstid var Kaj Kindvall. 2004 fick han Grammisgalans hederspris för sina insatser inom radio och spridning av popmusik. 1 051 listor hann det bli innan Tracks lades ner 2010.